PARK AND AMENITY MANAGEMENT (PAMS)

10:41 am

hi !
assalamualaikum.

okey, today i would share story about my course degree ni. Ramai orang yang selalu salah faham apa tu PARK AND AMENITY MANAGEMENT tu? is this course same like landscape course ataupun course ni akan mengeluarkan seorang tukang kebun yang berjaya? hahaha.

Related image

biasanya bila orang sebut PENGURUSAN TAMAN mesti terus bayang taman, ada tasik ada pokok.. ohhh .. landskap la ye.. NO!! ALL WRONG .. memang la landskap tu sebahagian bidang kami. tapi kami ni more major kepada REKREASI. sebab tu la ada lecturer kami suruh sebut PENGURUSAN TAMAN DAN REKREASI .. bukan ameniti .. so, orang lain akan mula nampak orang jogging berlari dan sebagainya.

well, as you know course ni under  FACULTY OF ARCHITECTURE PLANNING AND SURVEYING (FSPU) aka FAKULTI SENIBINA, PERANCANGAN DAN UKUR and this course just ada kat UiTM Shah Alam je. UiTM cawangan lain tak ada course ni.

Course PAMS ni just ada degree je. 3 tahun. Aisyah tak nak cerita pasal subjek course ni sebab mungkin akan datang akan bertukar mengikut arus masa (ecececeh). just, aisyah nak cerita apa yang menarik, yang penat, yang suka, yang duka dalam sepanjang 3 tahun aisyah amik course ni. and I know, memang wajib korang lalui if korang ambil course ni.

aisyah dulu isi course ni kat lepasan diploma uitm letak nombor 2 course ni. and tak sangka pulak tersangkut dengan course ni. so, aisyah masuk je la course ni.

okey, aisyah nak cerita tentang site visit. course ni memang course yang 'jalan-jalan' .. mejoriti semua subjek lah korang kene pergi jalan-jalan. ada satu subjek ni korang perlu jalan-jalan dalam uitm sebab nak kutip daun untuk keringkan dan lekat dalam buku. hantar hujung semester. ada lagi subjek yang korang kene selfie dengan pokok. hahaha.

site keluar? banyak. banyak sangat-sangat. sampai poket korang kering. hahahaha. tapi itu pun based on rezeki korang jugak. andai la semester tu duit uitm pun kering. lecturer akan bagi site dekat-dekat je. setakat 5 semester aisyah dalam PAMS ni. paling jauh site visit pernah pergi hulu terengganu, pulau pinang, melaka, negeri sembilan. aisyah tengah praktikal ni sampai 1 march 2019 nanti baru balik uitm sambung semester 6 . in shaa Allah, semester depan kalau dapat subjek rural, aisyah dapat la site ke luar negara.


suka duka? well, biasanya korang akan mula rapat dengan kawan-kawan korang bila korang ambil subjek studio. korang jangan fikir korang yang da ambil course yang ada studio masa diploma boleh buat pengecualian ye. TAK BOLEH! korang mesti hadap studio dua semester ni dengan tenang dan hati terbuka. sebab studio ni biasa laaa .. adat .. faham-faham la siapa yang pernah amik studio masa diploma .. hahahaha

most of assignment dalam course ni berkumpulan. siapa yang agak-agak ada perangai selfish, pemalas, suka jadi sleeping partner, aisyah tak galakkan korang ambil course ni sebab korang akan menyusahkan kawan-kawan korang.

kira-kira? okey subjek kira-kira ada satu je financial. itu pun nasib je kalau dalam exam korang masuk kene kira and kalau korang pilih soalan tu. biasanya kira-kira tu dalam bahagian B. boleh pilih sebab kena jawab satu soalan je. ikut korang la. tapi tips la.. soalan tu biasanya tukar nama atas je. nombor semua sama, even jawapan pun sama. hahaha

apa lagi eh?

oh! tempat praktikal.. well, banyak gila tempat korang boleh mohon untuk praktikal. kedai bunga, zoo, muzium, taman botani, extreme park, theme park, syarikat landscape, outdoor adventure park. bantai lah banyak gila korang boleh mohon untuk internship even syarikat tour and travel pun boleh. asalkan bidang REKREASI ..


You Might Also Like

0 COMMENT HERE